Tekvicová horúčka – Množstvo ton zbytočného bioodpadu. Môže jesenná dekorácia negatívne ovplyvniť klimatickú krízu?
Obchody sa začínajú už koncom septembra plniť jesennými dekoráciami a jednou z nich sú ozdobné tekvice – tie bezpochyby patria ku krásnej sezónnej výzdobe. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, koľko ďalších ľudí si zaobstará takúto nevinnú dekoráciu a aké množstvo odpadu po jej doslúžení vznikne? Je to číslo, ktoré už tak nevinné nie je.
Halloweenska tradícia v číslach
Občianske združenie Kompostuj.me sa v súčasnosti venuje problematike odpadu z tekvíc. Na svojom webe uvádzajú, že vo Veľkej Británii si ľudia vyrežú počas jesene až 4 milióny tekvíc a z toho vznikne 18 000 ton zbytočného odpadu.
Množstvo tekvíc skončí nevyužitých v koši na komunálny odpad. ,,Okrem toho, že takéto znehodnotenie tekvice je priame plytvanie jedlom, je tekvica vyhodená do koša nebezpečná. Platí to pre všetok bioodpad vyhodený na skládku odpadov. Organický odpad na skládke hnije a vytvára škodlivý skleníkový plyn metán. Metán má 20-násobne vyšší otepľujúci účinok ako jeho kolega oxid uhličitý,” uvádza Kompostuj.me.
Udržateľné ,,tekvicobranie“
Ak už doma v rámci svojej výzdoby tekvicu máte, určite ju s výčitkami svedomia nevyhadzujte hneď do koša. Pokiaľ ste si zaobstarali jedlú tekvicu, riešenie nie je až tak komplikované – jednoducho si pripravte chutný prívarok, polievku alebo upečte koláč. Ak máte radi tekvicové semiačka, tak môžete využiť aj tie. Stačí, keď ich opražíte na panvici. Receptov nájdete naozaj veľa.
Ak vám z varenia ostanú zvyšky, alebo ak máte nejedlú tekvicu, najlepšie by bolo využiť záhradný kompostér alebo vermikompostér. Pokiaľ ho nemáte, Kompostuj.me odporúča jednoduchý spôsob. . Stačí, ak si na záhrade vykopete plytkú jamu a do nej dáte rozdrvenú tekvicu. Následne ju zahrniete zeminou a počas jarnej sezóny môžete na tom istom mieste nasadiť zeleninu.
Pokiaľ však nemáte ani záhradu, skúste vo vašom okolí vyhľadať hnedý kôš na bioodpad a snažte sa vyhodeniu do zmesového odpadu vyhnúť. Tekvice sú počas jesennej sezóny krásnym doplnkom, ale nemali by sme zabúdať na to, že pravidlo „reduce, reuse, recycle“ platí aj v tomto prípade.
Autor: Tamara Eliašová