S víťazmi súťaže o recyklokoše navštívil ENVI - PAK triediacu linku

Žiaci ZŠ a MŠ Michal nad Žitavou sa zapojili do súťaže, ktorú organizoval ENVI - PAK koncom minulého roka a vyhrali. Navštívili triediacu linku v Nitre a kompostovisko vo Výčapoch – Opatovciach.

S víťazmi súťaže o recyklokoše navštívil ENVI - PAK triediacu linku

Žiaci ZŠ a MŠ Michal nad Žitavou sa zapojili do súťaže, ktorú organizoval ENVI - PAK koncom minulého roka a vyhrali. Navštívili triediacu linku v Nitre a kompostovisko vo Výčapoch – Opatovciach.
Deviataci spolu s riaditeľkou školy Líviou Bernadičovou vytvorili koncom vlaňajška víťaznú sériu košov na triedený zber s názvom Dinokoše. „Hlavnou motiváciou pre nás bola možná výhra série košov na triedený zber pre našu školu. Deviataci pracovali veľmi zanietene, tvorivú prácu brali ako výzvu. Vymýšľali rôzne spôsoby, ako by mohli jednotlivé mechanizmy fungovať,“ uviedla riaditeľka. Zároveň doplnila, že dokonca zapojili do prác aj vyučujúceho fyziky, aby im pomohol s tým, ako môžu jednotlivé mechanizmy fungovať.
Koľko váži kocka zlisovaných kartónov?
Okrem vecných cien dostali žiaci ako výhru aj exkurziu na triediacu linku v Nitre a kompostovisko v neďalekých Výčapoch – Opatovciach. To, ako to vyzerá s odpadmi, ktoré skončia na triediacej linke, ako sa ďalej dotrieďujú a kam potom putujú, vysvetlil všetkým zúčastneným riaditeľ triedeného zberu Nitrianskych komunálnych služieb Marek Korec. „Takéto návštevy mávame celkom pravidelne. Nie sú to iba deti, ale chodia sa sem pozrieť aj vysokoškoláci,“ prezradil. „Aj týmto spôsobom sa snažíme v deťoch vybudovať vzťah k prírode, k planéte kde žijeme, aby to tu nejako fungovalo a neskolabovalo,“ doplnil Korec zmysel podobných exkurzií.
Žiaci tak mohli naživo vidieť, ako reálne ľudia v domácnostiach triedia, koľko vecí nevytriedia dobre. Kde robia chyby a musia to potom dokončiť pracovníci triediacej linky. Zároveň zistili, ako sa pod tlakom zlisujú jednotlivé druhy plastov, ktoré následne odchádzajú k recyklátorovi na ďalšie spracovanie. Nechýbali ani ukážky, ako vyzerá stlačený a zhustený polystyrén, ktorý už ani zďaleka nie je taký ľahký, ako ho bežne poznáme a čo sa z neho ešte vyrába. Videli aj veľké baly zlisovaných kartónov, pričom jedna takáto kocka váži od 300 do 350 kilogramov.
Aká teplota vzniká v priebehu kompostovania?
Po triediacej linke a prednáške o správnom triedení a o tom, ako čo najlepšie predchádzať vzniku odpadu, sa všetci presunuli na kompostovisko. Tam deťom riaditeľ Ponitrianskeho združenia obcí pre separovaný zber a nakladanie s odpadmi Róbert Bakyta vysvetlil, ako to je s bioodpadom, kde sa dá využiť a aký je postup jeho spracovania. Para, ktorú bolo vidieť  z kôp kompostu zaujala viacerých a tak prišla na rad otázka: Prečo? Dozvedeli sa, že teplota, ktorá vzniká pri procese vnútri kompostu dosahuje 60  až 70 °C.  „Bolo to veľmi prínosné, táto exkurzia nám naozaj veľmi páčila,“ zhodli sa návštevníci. 
Súťaživosť je prirodzená, treba ju využiť
Spojenie prirodzenej rivality a inšpirácie bolo cieľom súťaže, ktorú organizovala spoločnosť ENVI - PAK. „Chceli sme, aby deti vymysleli, ako by mohli vyzerať koše na triedený zber, ktoré si navyše dokážu aj samé vyrobiť s pomocou použitia recyklovaných materiálov,“ vysvetlila motív súťaže Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK. Ako doplnila, zámerom bolo získať aj námet takýchto ručne vytvorených košov do pripravovanej príručky pre ostatné základné školy.  „Zapojilo sa množstvo škôl s naozaj skvelými nápadmi, ktoré si v konečnom dôsledku môže pokojne zrealizovať hociktorá škola. A keďže naším poslaním je aj vzdelávanie v oblasti triedenia a s dobrými vecami sa treba podeliť, víťazný návrh spolu s niektorými ďalšími spracujeme a uverejníme v metodickej príručke, ktorú plánujeme vydať na jar,“ doplnila Kretter. Tento materiál bude podľa jej slov distribuovaný základným školám obcí, ktoré má vo svojom portfóliu OZV ENVI - PAK v priebehu marca.
 

Najlepší recept na správne triedenie odpadu z vianočného pečenia

V predvianočnom období sa z kuchýň intenzívne šíri vôňa sladkého pečiva. Aj pri tejto voňavej činnosti však vzniká nejaký odpad. Poradíme vám, ako s ním správne naložiť.

S víťazmi súťaže o recyklokoše navštívil ENVI - PAK triediacu linku

Žiaci ZŠ a MŠ Michal nad Žitavou sa zapojili do súťaže, ktorú organizoval ENVI - PAK koncom minulého roka a vyhrali. Navštívili triediacu linku v Nitre a kompostovisko vo Výčapoch – Opatovciach.
Deviataci spolu s riaditeľkou školy Líviou Bernadičovou vytvorili koncom vlaňajška víťaznú sériu košov na triedený zber s názvom Dinokoše. „Hlavnou motiváciou pre nás bola možná výhra série košov na triedený zber pre našu školu. Deviataci pracovali veľmi zanietene, tvorivú prácu brali ako výzvu. Vymýšľali rôzne spôsoby, ako by mohli jednotlivé mechanizmy fungovať,“ uviedla riaditeľka. Zároveň doplnila, že dokonca zapojili do prác aj vyučujúceho fyziky, aby im pomohol s tým, ako môžu jednotlivé mechanizmy fungovať.
Koľko váži kocka zlisovaných kartónov?
Okrem vecných cien dostali žiaci ako výhru aj exkurziu na triediacu linku v Nitre a kompostovisko v neďalekých Výčapoch – Opatovciach. To, ako to vyzerá s odpadmi, ktoré skončia na triediacej linke, ako sa ďalej dotrieďujú a kam potom putujú, vysvetlil všetkým zúčastneným riaditeľ triedeného zberu Nitrianskych komunálnych služieb Marek Korec. „Takéto návštevy mávame celkom pravidelne. Nie sú to iba deti, ale chodia sa sem pozrieť aj vysokoškoláci,“ prezradil. „Aj týmto spôsobom sa snažíme v deťoch vybudovať vzťah k prírode, k planéte kde žijeme, aby to tu nejako fungovalo a neskolabovalo,“ doplnil Korec zmysel podobných exkurzií.
Žiaci tak mohli naživo vidieť, ako reálne ľudia v domácnostiach triedia, koľko vecí nevytriedia dobre. Kde robia chyby a musia to potom dokončiť pracovníci triediacej linky. Zároveň zistili, ako sa pod tlakom zlisujú jednotlivé druhy plastov, ktoré následne odchádzajú k recyklátorovi na ďalšie spracovanie. Nechýbali ani ukážky, ako vyzerá stlačený a zhustený polystyrén, ktorý už ani zďaleka nie je taký ľahký, ako ho bežne poznáme a čo sa z neho ešte vyrába. Videli aj veľké baly zlisovaných kartónov, pričom jedna takáto kocka váži od 300 do 350 kilogramov.
Aká teplota vzniká v priebehu kompostovania?
Po triediacej linke a prednáške o správnom triedení a o tom, ako čo najlepšie predchádzať vzniku odpadu, sa všetci presunuli na kompostovisko. Tam deťom riaditeľ Ponitrianskeho združenia obcí pre separovaný zber a nakladanie s odpadmi Róbert Bakyta vysvetlil, ako to je s bioodpadom, kde sa dá využiť a aký je postup jeho spracovania. Para, ktorú bolo vidieť  z kôp kompostu zaujala viacerých a tak prišla na rad otázka: Prečo? Dozvedeli sa, že teplota, ktorá vzniká pri procese vnútri kompostu dosahuje 60  až 70 °C.  „Bolo to veľmi prínosné, táto exkurzia nám naozaj veľmi páčila,“ zhodli sa návštevníci. 
Súťaživosť je prirodzená, treba ju využiť
Spojenie prirodzenej rivality a inšpirácie bolo cieľom súťaže, ktorú organizovala spoločnosť ENVI - PAK. „Chceli sme, aby deti vymysleli, ako by mohli vyzerať koše na triedený zber, ktoré si navyše dokážu aj samé vyrobiť s pomocou použitia recyklovaných materiálov,“ vysvetlila motív súťaže Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK. Ako doplnila, zámerom bolo získať aj námet takýchto ručne vytvorených košov do pripravovanej príručky pre ostatné základné školy.  „Zapojilo sa množstvo škôl s naozaj skvelými nápadmi, ktoré si v konečnom dôsledku môže pokojne zrealizovať hociktorá škola. A keďže naším poslaním je aj vzdelávanie v oblasti triedenia a s dobrými vecami sa treba podeliť, víťazný návrh spolu s niektorými ďalšími spracujeme a uverejníme v metodickej príručke, ktorú plánujeme vydať na jar,“ doplnila Kretter. Tento materiál bude podľa jej slov distribuovaný základným školám obcí, ktoré má vo svojom portfóliu OZV ENVI - PAK v priebehu marca.
 

Viete, ako správne triediť obaly zo školských potrieb?

Školský rok sa začne už o pár dní, a zatiaľ čo pre deti to znamená nový kolotoč úloh a povinností, rodičia premýšľajú, aké školské potreby budú v novom ročníku ich ratolesti potrebovať. Nezabudnime na správne triedenie starých pomôcok a obalov z nich – nielen na začiatku, ale počas celého školského roka. 

Viete správne vytriediť obaly z produktov pre domácich miláčikov?

Viete, že dnes majú sviatok všetky mačky? Pri tejto príležitosti upozorňujeme na potrebu správneho triedenia odpadu, ktorý vzniká z produktov pre domácich miláčikov. 

Ako dopadla pohodová inventúra odpadu?

Počas Pohoda Festivalu OZV ENVI - PAK spolu so Správcom zálohového systému zorganizovala inventúru odpadu náhodne vybraného kontajnera na plasty, ktorý sa nachádzal vo festivalovom areáli.

Viete správne vytriediť obaly z nanukov a zmrzliny?

Zmrzlinu v rôznych podobách si počas letných mesiacov doprajeme takmer všetci – či už sú to nanuky, mrazené dezerty alebo klasická zmrzlina podávaná v kornútku. Tieto mrazené pochúťky sa balia do rôznych typov obalov a my vám prezradíme, ako ich správne triediť.

Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov!

Aj počas týchto dní myslime na správne triedenie.

Nezabúdajte, že aj obaly z čistiacich prostriedkov je potrebné vytriediť

Jarné upratovanie robí väčšina domácností. OZV ENVI - PAK pravidelne vzdeláva o tom, ako správne triediť obaly a neobalové výrobky, a tentoraz sa zameral práve na tie z čistenia. 

Viete správne vytriediť odpad z valentínskych darčekov?

Pripravili sme prehľad, ako správne vytriediť jednotlivé druhy odpadu z valentínskych darčekov lásky.  

Dávate si predsavzatia do nového roka? ENVI - PAK ponúka pár ekologických

Viac športovať. Viac cestovať a spoznávať. Viac čítať či naučiť sa niečo nové. Aj vy ste si dali niektoré z týchto predsavzatí? ENVI - PAK pripravil pár tipov, ako ku klasickým predsavzatiam pripojiť aj zopár ekologických. 

Na správne triedenie netreba zabúdať ani počas Vianoc

Vianočné obdobie sa spája s hojnosťou, ktorá však zvykne viesť k plytvaniu. Počas sviatkov si chcú ľudia dopriať a vo veľkom míňajú nielen na darčeky, ale aj na jedlo a nápoje. Netreba zabúdať na to, že všetko, čo si z nákupov donesieme domov, sa skôr či neskôr stane odpadom, ktorý treba správne vytriediť.

Čo kam patrí?

Viete správne vytriediť odpad? Pozrite si našu sériu videí a naučte sa čo kam patrí. Každé z videí vám zaberie najviac minútu.

V priemere skonzumujeme 2,8 kg kávy na osobu. Viete kam s obalmi z nej?

Doprajeme si ju doma aj v práci. Je to druhá najžiadanejšia komodita na svete, hneď po rope. Netreba však zabúdať na to, že aj pri pití kávy vzniká odpad, či už zo samotnej kávy, ale aj z obalov, do ktorých je káva balená.

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Kam s odpadom z hrobových miest?

S jeseňou sa okrem iného spájajú aj sviatky venované našim blízkym zosnulým. Cintoríny sú po zotmení plné stíchnutých ľudí, rozžiarených sviec či pestrofarebných chryzantém. Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých patria v našej zemepisnej šírke k rešpektovaným sviatkom nielen veriacich. Počas týchto sviatočných dní však vzniká aj veľké množstvo odpadu.

Ako správne triediť obaly od rýb a rybích výrobkov?

Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu, pritom odporúčaná dávka je 17 kg. A hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov rýb na svete, malo by nám záležať na tom, do akých obalov sa výrobky z rýb balia, a následne ako sa tieto obaly správne triedia a recyklujú. 

Ako správne triediť obaly od mlieka?


Vedeli ste, že 1. júna okrem detí oslavuje svoj sviatok aj mlieko? Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme stanovila v roku 2001 práve tento deň ako Svetový deň mlieka. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka, vyzdvihnúť jeho nutričné vlastnosti vo výžive a upozorniť na opodstatnenosť jeho každodennej konzumácie. 
Načítať viac obsahu
Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac informácií k spracovaniu cookies.